preskoči na sadržaj

Medicinska škola, Šibenik

Login
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

 

Projekt mobilnosti Erasmus+ Srednje medicinske škole pod nazivom Excellence. Every Patient. Every Time.

Aktivnosti vezane uz Excellence. Every Patient. Every Time. projekt možete pratiti i na facebook stranici

https://www.facebook.com/excellence.everypatient.everytime/

excellence.everypatient@gmail.com

 

 

Facebook
 

VAŽNO!

Poštovani maturanti,

 

u vremenu smo drugačijega načina rada od onoga na koji smo svi navikli pa se moramo prilagoditi.

Kako je ovo vrijeme odjava, promjena i naknadnih prijava ispita obrasce zamolbe možete preuzet putem e-mail pošte (ana.grubisic1973@gmail.com).

Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju.

                                                                                                                   Srdačan pozdrav

 

                                                                                           Koordinatorica:  ANA GRUBIŠIĆ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 1. 2018.

Ukupno: 173098
Ovaj mjesec: 1020
Ovaj tjedan: 53
Danas: 3
Poveznice

 


 

 

 

 

 

Obavijest o načinu i uvjetima ostvarivanja prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija

 

Pravo na pristup informacijama

Sloboda informiranja odnosno pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske, a obuhvada pravo korisnika na traženje i dobivanje informacije, kao i obvezu tijela javne vlasti da omogudi pristup zatraženoj informaciji te da objavljuje informaciju neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze određene zakonom ili drugim propisom. Osnovni propis u Republici Hrvatskoj koji uređuje ovo područje jest:

· Zakon o pravu na pristup informacijama (NN, br. 25/13)

· Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama (NN, br. 85/15).

 

Pravo na pristup informacijama može se ostvariti podnošenjem usmenog ili pisanog zahtjeva. Ukoliko se zahtjev podnosi pisanim putem, potrebno je ispuniti Obrazac zahtjeva za pristup informacijama odnosno Obrazac zahtjeva za dopunu ili ispravak informacije  koji možete poslati na adresu Medicinska škola, Ante Šupuka 29, 22000 Šibenik.

Za pristup informacijama u postupcima pred školom ne plaća se pristojba, ali Škola  ima pravo tražiti naknadu stvarnih materijalnih troškova koji nastanu pružanjem informacija, kao i naknadu troškova dostave traženih informacija.

Kriteriji za određivanje visine naknade stvarnih materijalnih troškova i troškova dostave informacije  su  propisani  (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_01_12_231.html

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_02_15_316.html

Zahtjevu za pristup informaciji Škola će odlučiti najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva, a taj se rok može produžiti za još dodatnih 15 dana

-ako se informacija mora tražiti izvan sjedišta Škole, 

  • ako se jednim zahtjevom traži veći broj različitih informacija,
  • ako je produljenje neophodno da bi se osigurala potpunost i točnost tražene informacije te ako je potrebno provesti test razmjernosti i javnog interesa.

Škola će ograničiti pristup informaciji u slučajevima  propisanim Zakonom o pravu na pristup informacijama.

Svaki korisnik ima pravo na ponovnu uporabu informacija u komercijalne ili nekomercijalne svrhe, u skladu s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama. Isto se dostavlja Obrascem za ponovnu uporabu informacija.

Uredba o troškovima ponovne uporabe informacija (NN, br. 87/2018)

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_09_87_1706.html

 

Pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija ostvaruje se u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, broj 25/2013., 85/2015.).

Cilj Zakona je omogućiti i osigurati ostvarivanje Ustavom Republike Hrvatske zajamčenog prava na pristup informacijama, kao i na ponovnu uporabu informacija fizičkim i pravnim osobama putem otvorenosti i javnosti djelovanja tijela javne vlasti.

Pravo na pristup informacijama temelji se na načelima javnosti i slobodnog pristupa, pravodobnosti, potpunosti i točnosti informacija, načelu jednakosti, načelu raspolaganja informacijom te, sukladno članku 5. stavku 1. točki 5. Zakona „obuhvaća pravo korisnika na traženje i dobivanje informacije, kao i obvezu tijela javne vlasti da omogući pristup zatraženoj informaciji, odnosno da objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze određene zakonom ili drugim propisom“.

Informacija, u smislu navedenog Zakona (članak 5. stavak 1. točka 3.), predstavlja „svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra, neovisno o načinu na koji je prikazan (napisani, nacrtani, tiskani, snimljeni, magnetni, optički, elektronički ili neki drugi zapis), koji je tijelo izradilo samo ili u suradnji s drugim tijelima ili dobilo od druge osobe, a nastao je u okviru djelokruga ili u vezi s organizacijom i radom tijela javne vlasti“.

Ponovna uporaba informacija, u skladu s člankom 5. stavkom 1. točkom 6. Zakona „znači uporabu informacija tijela javne vlasti od strane fizičkih ili pravnih osoba, u komercijalnu ili nekomercijalnu svrhu različitu od izvorne svrhe za koju su informacije nastale, a koja se ostvaruje u okviru zakonom ili drugim propisom određenog djelokruga ili posla koji se uobičajeno smatra javnim poslom.

Razmjena informacija između tijela javne vlasti radi obavljanja poslova iz njihova djelokruga ne predstavlja ponovnu uporabu“. Pravo na pristup informacija

 

1. 

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama

 

 

NN 85/2015, (1649), zakon, 1.8.2015.

 

2. 

Zakon o pravu na pristup informacijama

 

 

NN 25/2013, (403), zakon, 28.2.2013.

 
preskoči na navigaciju