preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Poveznice


 

 

65 godina Medicinske škole

      65 godina postojanja jedne škole možda nije dugo, no kroz tih 65 godina svaka škola, a Medicinska posebno, uraste u povijest svoga grada na osebujan način kroz generacije mladih ljudi koji su stekli njezinu diplomu i uključili se u život zajednice na najljepši mogući način – u službi čovjeka i zdravlja.

    Razvojem sestrinstva javljala se potreba za obrazovanjem zdravstvenih djelatnika, od liječničkih pomoćnika do medicinskih sestara.

    Kroz 65 godina postojanja, Škola je osam puta mijenjala naziv i prošla kroz mnoge promjene.

    Krenuli smo 2. listopada 1947. godine u suradnji s Bolnicom, koja nam je omogućila prostor za nastavu na prvom katu ondašnjeg Odjela za plućne bolesti i TBC. Nakon godine dana preselili smo se u prostorije današnje Glazbene škole gdje smo ostali do 1954.

Škola je tada obrazovala liječničke pomoćnike.

    Od 1955.počinje se s obrazovanjem bolničarki, te 15.prosinca te godine počinje s radom Bolničarska škola koja prve dvije godine radi u prostorijama bivše Škole za liječničke pomoćnike a i u zgradi Bolnice.

1958. Škola za bolničarke (Bolničarska škola) seli u nadograđeni 3. kat Doma zdravlja u Šibeniku.

   Početkom školske godine 1959./60. na inicijativu  Republičkog savjeta za narodno zdravlje, u novoj zgradi Doma zdravlja počinje s radom Škola za medicinske sestre. Bolnica u Šibeniku obvezala se da će Školu opremiti i neko vrijeme financirati. 1960. Škola za medicinske sestre udružuje se sa Bolničarskom školom u Školski centar za obrazovanje zdravstvenih radnika. U to vrijeme Škola se intenzivno razvija kako u nastavnom procesu tako i kroz ulaganje u opremu specijaliziranih kabineta..Zadatak ovog Centra je obrazovanje i odgoj medicinskih sestara i tehničara općeg smjera. Centar se sastoji od : Škole za bolničare, Škole za medicinske sestre i Škole za medicinske sestre za odrasle redovne i izvanredne polaznike.

1968./69. školsku godinu gasi se Škola za bolničare, a plan upisa u prve razrede Škole za medicinske sestre znatno je sužen zbog čega Škola u razdoblju od 1970. – 74. ima samo pet razreda. Naziv Centar za obrazovanje zdravstvenih djelatnika ostaje do 1977.godine

   1977.godine dolazi do reforme školstva, tzv. „Šuvarova reforma“, kad medicinska škola ima mogućnost otvaranja novih zdravstvenih programa. Tom mogućnošću školske godine 77./78. uz program medicinska sestra i tehničar općeg smijera  otvara se i sanitarno – laboratorijski smijer. Za taj program počinje se s korištenjem kliničkih laboratorija Doma zdravlja i SES-a. U razdoblj u od 77. – 79. Škola je u sklopu Centra za obrazovanje kadrova u upravi i društvenim djelatnostima. Taj Centar nastao je spajanjem Školskog centra za obrazovanje zdravstvenih djelatnika i gimnazije „Antuna Vrančiča“ u Šibeniku.

   Daljnjom reformom školstva dolazi ponovo do promjene naziva, ovaj put u Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje u Šibeniku, kada se otvaraju novi smjerovi: 1980. fizioterapeutski tehničari, te 1981.farmaceutski tehničari, koristeći prostore Odjela za fizijatriju Medicinskog centra Šibenik i Ljekarne Šibenik kao nastavnu bazu za vježbe.

1989./90. zdravstveni programi sele se u novu zgradu, u ulicu  Ante Šupuka, gdje smo i sada.

   Netom nakon preseljenja, daljnjom reformom školstva dolazi izdvajanja pojedinih škola iz Centra, te odlukom Skupštine općine Šibenik, medicinska škola se vraća svom prvobitnom nazivu.

1992. Škola je upisana u Sudski registar Okružnog privrednog suda u Splitu kao Medicinska i kemijska škola u osnivanju. Te 1992 Škola ima 12 razreda podijeljenih u zdravstvenu i kemijsko – tehnološku struku. Uz medicinske sestre upisani su i programi zdravstveno – laboratorijski tehničar, te kemijski laborant i kemijski tehničar. U to vrijeme, vrijeme Domovinskog rata, Škola je prihvatila i obrazovala veliki broj djece izbjeglica i prognanika.

    15. lipnja 1994. Škola prestaje biti škola u osnivanju i dobiva današnji naziv, Medicinska i kemijska škola..

   Škola se okreće budućnosti i upisuje novi zdravstveni program, program sanitarnih tehničara. Do danas programi su se mijenjali u skladu sa interesom  učenika za pojedine struke. Od 2000. izostaju programi kemijskog smjera, a škola se vraća programima zdravstvene struke, fizioterapeutskim tehničarima, laboratorijskim tehničarima i farmaceutskim tehničarima uz stalno obrazovanje medicinskih sestara – medicinskih tehničara. Kemijski programi zamijenjeni su programima ekoloških i prehrambenih tehničara što je u skladu sa suvremenim zahtjevima šire društvene zajednice.

    Od 2010. Škola upisuje učenike u petogodišnji program medicinskih sestara – medicinskih tehničara opće njege nakon kojeg učenici stječu pravo na licenciju za rad u Europskoj uniji. Zanimanje za ovaj, a i ostale programe Škole, ne jenjava pa imamo puno razloga s nadom gledati u BUDUĆNOST.

 

                                                                                                                                                                                                                                Tekst priredila:  Snežana Žaja

UPISI 2016/2017


e-Dnevnik


TražilicaOglasna ploča

VAŽNI DOKUMENTI

Facebook
 
 

Anketa
Koliko dnevno vremena utrošiš na učenje?


Šibenik

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 7. 2014.

Ukupno: 1997244
Ovaj mjesec: 1403
Ovaj tjedan: 503
Danas: 54
preskoči na navigaciju